Zij was verscheidene keren meter. De eerste keer al in 1696. Het lijkt me een zus van Jean te zijn.

Op 15 december 1696 was ze meter van Jacques Joseph de Henin, zoon van Joseph en Cathe­rine Casez, die huwden op 17 september1695. Peter was Jacques François Ha­llet.

Op 17 april 1697 was ze meter van Marie Catherine Tilliot, dochter van Jean en Anne Gertrude Boulenger. In Thulin, son histoire…, p.319 lezen we dit grafschrift dat destijds gevonden werd op het oude kerkhof van Thulin: Icy reposent les corps de Jean Tilliot, en son temps, censier de Thulin, décédé le… de septembre 1721, âgé de 80 ans et de Agnès Robette, son épouse, décédée le… Sa première épouse, Anne-Gertrude Boulenger est décédée le 23 avril 1697. (Stierf ze misschien ten gevolge van de bevalling?) Peter was Jean François Amand. In de akte staat verder het belangrijke “frère et soeur de cette paroisse”.  Wie is deze Jean François? Wellicht niet de zoon van Jean want dan zou hij wat jong zijn om peter te zijn maar Jean François zal wel dezelfde zijn als Jean, echtgenoot van Catherine Beren­gier. Dit lijkt niet alleen aannemelijker omwille van de leeftijd maar ook omdat ik meen te kunnen afleiden dat er duidelijke banden bestaan tussen Amand en Tilliot. Beiden waren censiers, een soort hereboeren. We zien ook dat leden van de familie Tilliot heel vaak peter of meter zijn in de familie Amand.

Op 21 maart 1698 was ze meter van Theodore Lorimier, zoon van François en Jeanne Mory. Peter was pasteur Huart, die daar pastoor was van 1696 tot 1710. Rinchon schrijft op pagina 138: Théodore Huart natif de Gosselies, ancien curé de Leval pendant quatorze ans et à Lobbes pendant six ans, obtint la cure de Thulin par voie de concours. + 1710, a fondé un obit. Op 16 mei 1698 was ze meter van Marie Catherine Semoulin, dochter van Philippe en Anne Philippine Berengier, getrouwd op 27 juli1697. Peter was André Semoulin. Hierover meer onder “Over Jean François (1674-1754)”.

Op 17 december 1701 was ze meter van Marie Françoise Lestrade, dochter van Jacques en Catherine Hallez, gehuwd rond 1688 in Thulin.  Peter was Jean François Hallez. Bij het huwelijk van deze Marie Françoise Lestrade en Nicolas de Halle op 29 maart 1730 was een Marie Catherine Amand getuige. Ik denk echter dat het hier niet om dezelf­de gaat maar om Marie Catherine gehuwd met Antoine Descamps.

Op 11 mei 1707 was ze meter van Marie Lambertine Amand, onwettige dochter van Alexis en Marie Anne Prevost. Peter was Pierre Moreau.

NO COMMENTS
Post a comment