Hij werd geboren en gedoopt op 9 april 1715 te Thulin (PR, film 456, p. 89). Hij heeft bekende peetouders: Jacques Ignace Lorio en Marie Joseph Tromont, beiden uit Thulin. Beiden kunnen niet schrijven, zo staat in de akte, maar… Jacques Ignace Lorio was organist in Thulin, zo blijkt uit zijn grafschrift, dat te lezen is in “Thulin, sa géograhie,…”, p. 320:
En attendant la résurrection, reposent ici les corps de Jacques-Ignace Lorio, organiste de Thulin, âgé de 72 ans, décédé le 25 décembre 1746 et de Thérèse-Josephine Tilliot, son épouse, décédé 18 de septembre 1740, âgée de 73 ans.
Volgens dezelfde bron was hij van 1741 tot 1743 “massard” (dit is gemeenteontvanger), in 1745 “greffier” en in zijn laatste levensjaar “lieutenant mayeur et adjoint au maire”.
Zijn echtgenote, Thérèse Josephine Tilliot, was meter van Estienne Joseph Amand en van Erneste Joseph Amand.

Nicolas Joseph huwde te Thulin voor de kerk op 25 jarige leeftijd op 30 juli 1740 met de veertigjarige Marie Agnes de Halle. Getuigen waren Jacques en Alexis Amand, beiden fils de chaufournier en van Thulin. Ze kunnen niet schrijven. Dit zullen wel twee van zijn broers zijn. Hun vader, Alexis, is inderdaad chaufournier.

Zijn echtgenote werd geboren op 5 mei 1698 te Thulin als dochter van Pierre de Halle en Marie Letot. Zij is een broer van Nicolas, ongeveer een jaar eerder geboren op 7 mei 1697. Deze trouwde een eerste maal met Marie Françoise Lestrade op 29 maart 1730 en een tweede maal op 29 juni 1756 met Anne Joseph Feron.

In Thulin vind ik geen kinderen van Nicolas Joseph en Marie Agnes. Ze zijn waarschijnlijk uit het dorp getrokken. Toch heb ik nog volgende gegevens over hem kunnen vinden:

– Op 22 augustus 1772 was hij te Thulin peter van François Philippe Dubus, zoon van Jean Joseph en Elisabeth Joseph Mahieu. Meter was Marie Thérèse Dufrenne.

– Zou hij peter zijn van Nicolas Joseph Delwart, zoon van Jean Baptiste en Catherine Joseph Henault op 25 februari 1738? Er staat dat hij fils de manoeuvre is en dat zou dan weer niet kloppen. Meter was Marie Catherine Prouveur, fille de manoeuvre.

– In de Archives communales van Thulin n° 111 is er in een document “supplément de timbre à la crijée du marais de Thulin du 19 mars 1790” sprake van de weilanden genoemd moeras, “des prairies dites Marais”. Daarvan was het 5de perceel van Nicolas Joseph Amand. Was het deze Nicolas Joseph? “La 5e contenante un bonnier tenant à la précédente à la chasse d’Imbihan et aux parties Vanderbelen qu’a tenu Nicolas Joseph Amand à 185 livres l’an. Adjugé au prix de 140 livres à Pierre Philippe Joseph Dubois, caution François Clerquin.”

3 COMMENTS
Frédéric Quevy
januari 19, 2012
ad

Geachte,
Ik heb voorvaders in de Amand, Dubus familie en ik heb gezien, dat U veel informatie daarover hebt. Ik heb ook families zoals Lestrade, Tromont, Hallez,…te Thulin in mij staamboom. Mij grootmoeder was een Richez (staamboom Dubus) en mijn grootvader was een Istasse. Ik denk, dat mijn grootouders huwelijk een beetje dank Henriette Istasse (een groot groot Tante) en J Henrik Amand huwelijk en connectie gearrangeerd was…
Kan ik de data in verband met mijn data vergelijken en met Uw stamboom als quelle in mijn data invoeren.
Alvast bedankt en met groeten,
F Quevy

januari 19, 2012
ad

Dag Frédéric,
bedankt voor je reactie. Het is fijn te zien dat mensen reageren op wat je schrijft. Zeker als het iemand is als jij, die nog ergens dezelfde voorouders heeft. Natuurlijk mag je mijn gegevens gebruiken; liefst inderdaad met vermelding van de bron (deze site). Waar kan ik jouw gegevens vinden? Het verhaal van de Istasse zou me dan ook duidelijker zijn. Daarbij kunnen we dan onze gegevens vergelijken, eventueel verbeteren en aanvullen.
Veel succes met je opzoekingen.
Van harte. Jos Amand.

Frédéric Quevy
januari 19, 2012
ad

Dag Jos,
Dank U voor jij spoedige reactie en toelating. Ik zal natuurlijk Uw gegevens met vermelding van Uw site (heel interessant). Mijn gegevens zijn onder geneanet (fquevy). Indien U probleem te connecteren hebt, aarzel niet mee te contacteren, om deel van mijn Richez-Istasse staamboom te zenden. Het zal duidelijker zijn. Mijn Istasse groot groot vader (moederzijde) was Pierre Joseph Istasse, echtgenoot Gueret, vader van Henriette Istasse in Uw stamboom. Henriette Istasse was een zuster van mij groot groot vader, Henri Adolphe.
Veel succes ook. Ik vind Uw website heel rijk aan informatie.
Met vriendelijke groeten,
Frédéric Quevy

NB: We zoeken voor de afstammeling van de DUBUS in Montroeul…François was in 1709 te Montroeul-sur-Haine. De DUBUS waren niet direkt voor 1700 uit Thulin.

Post a comment