Dit is voor mij weer een rechtstreekse stamvader. Hij is om 23 uur geboren te Thulin op 14 mei 1731 en er ’s anderendaags gedoopt . Zijn peetouders zijn Jacques Joseph Amand en Catherine Joseph Decamps. Beiden zijn kinderen van een huisman, kunnen niet schrijven en wonen in Thulin.

Wie is deze Jacques Joseph Amand? Het kan de zoon van Jean François en Cuvelier zijn, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk want hij was dan maar 14. Gelijkaardig geval: ik heb maar één Catherine Joseph Decamps en dat is de dochter van Anthoine en Marie Catherine Amand, maar ook maar 15 op dat moment. In dat geval zouden neef en nicht peter en meter zijn.

Van beroep is hij huisman, zo blijkt uit akten van 1781 en 1786. In doopakten van zijn kinderen in 1765 en 1771 kunnen we zien dat hij niet kan schrijven. Op 4 november 1751, trouwt hij te Thulin met Marie Thérèse Crepin. Getuigen bij dit huwelijk zijn Gabriel Joseph Brogniez en Jean Joseph Feron. De gehuwden kunnen niet schrijven. Een leuk toeval is dat de doopakten van beiden in één oogopslag te zien zijn in het doopregister! Ze zijn beiden dan ook door dezelfde vicaire Cotteau gedoopt. Ze krijgen 8 kinderen.

Marie Therese Crepin is te Thulin geboren op 3 februari 1731 om 22u30. Beiden zijn dus bijna ook nog op hetzelfde uur geboren! Ze is natuurlijk ook pas ’s anderendaags gedoopt. Haar peetouders zijn Louis Crespin, zoon van een huisman en Marie Thérèse Roussier, servante. Beiden zijn van Thulin en hebben niet getekend.

Hij sterft op 16 maart 1786 te Thulin op 54 jarige leeftijd en wordt er de dag nadien begraven. Zij sterft op 13 februari 1791 te Thulin op 61 jarige leeftijd. Ze is de dochter van Anthoine Crepin en Marie Philippe Dubus, overleden op 8 april 1767 te Thulin.

Hier iets meer over de familie Crepin, ook wel Crespin geschreven. Uit de geschiedenis kennen we de gebroeders Crépin et Crépinien, de patroons van de schoenlappers, die de marteldood stierven in Gallië in het jaar 287. Hun patroonfeest is de 25ste oktober. Verder weten we ook dat in het arrondissement Valenciennes, niet zover van Thulin vandaan, de gemeente Crespin ligt, vroeger gekend om zijn steenkool en metaalnijverheid.

Vader Anthoine Crepin is rond 1691 geboren. Dit weten we omdat in zijn overlijdensakte op 20 april 1731 staat dat hij “ongeveer 40 jaar” oud is. Hij werd ’s anderendaags in Thulin begraven. Hij heeft zijn jongste dochter Marie Thérèse maar goed twee maanden gekend. Van beroep is hij manouvrier, dit is dagloner. Maar hij kan wel schrijven. Met Marie Philippe Dubus krijgt hij 5 kinderen:

  • 1 Louis Crepin, geboren op 23 mei 1723 te Thulin om 7 uur en er dezelfde dag gedoopt. Zijn peetouders zijn Louis Calliau, uit Athus en Marie Agnesse Dehenin. Beiden hebben getekend.
  • 2 Marie Rose Crepin, om 21 uur geboren op 23 juni 1725 te Thulin en er ’s anderendaags gedoopt. Haar peetouders zijn Anthoine Roland, die heeft getekend en Marie Anne Lorimier, beiden van Thulin.
  • 3 Marie Catherine Joseph Crepin, een tweelingzus van Marie Rose. Haar peetouders: Nicolas Prevot en Catherine Joseph Danniau, beiden van Thulin.
  • 4 Anthoine Joseph Crepin, gedoopt op 12 februari 1729 te Thulin. Peetouders: Pierre Joseph Dupas, fils de maréchal, die heeft getekend en Catherine Cirlocq, fille de manouvrier, die niet heeft getekend. Beiden zijn van Thulin. Deze Dupas is op 15 mei 1724 ook peter van Jenne Joseph Crepin, dochter van Mathieu en Marie Joseph Casuin. Meter is hier Jenne Feron, fille de manouvrier. Deze Mathieu en de peter van Marie Thérèse, Louis, zijn waarschijnlijk broers van Anthoine.
  • 5 Marie Therese Crepin, gehuwd met mijn voorvader Jean Joseph Amand.
1 COMMENT
Jon Kahn
oktober 6, 2013
ad

I am looking for a Jean Joseph Feron who lived in Maubeuge 1797. He had then a son with Anne Marie Aldegonde Joxumel?? He also had a son Pierre Michel, they both moved to Sweden and were my ancestors (see kahn.in).
Could this be the same Jean Joseph you mention?? Can we find more in the catholic books from Thulin??
Could you help me and could this be any help in your search??
My dutch is not excellent so I do not understand everything you write above…

Jon Kahn
Stockholm

Post a comment